Yakın zamanda DeFi alanında bir başka büyük güvenlik olayı daha yaşandı. Bedrock protokolündeki uniBTC sözleşmesi saldırıya uğradı ve bilgisayar korsanları güvenlik açıklarından yararlanarak 2 milyon dolardan fazla varlığı çaldı. Bu olay, DeFi projelerindeki gizli riskleri ve denetimin varlıkların korunmasında neden kritik olduğunu ortaya koyuyor. LayerPixel olarak böyle bir tehdidin tek bir olay olmadığının, DeFi projelerinin karşılaşabileceği süregelen bir zorluk olduğunun farkındayız. Güvenliğin temeli, ihtiyatlı risk yönetimi ve sıkı denetim sürecinde yatmaktadır.
Akıllı sözleşme denetiminin gerekliliği
DeFi projelerinin altyapısı olan akıllı sözleşmeler, kullanıcıların fonlarını, verilerini ve güvenini taşır ve herhangi bir aracı müdahale olmaksızın otomatik olarak blockchain üzerinde yürütülür. Akıllı sözleşmeler kodla çalıştırıldığından, potansiyel kod açıklarına veya mantık hatalarına sahiptirler. Bu nedenle tüm DeFi projeleri için akıllı sözleşme denetimi vazgeçilmez bir parçadır.
Denetimin temel amacı, akıllı sözleşmelerin güvenlik açıklarına sahip olmadıklarından ve beklendiği gibi çalışabildiklerinden emin olmak için akıllı sözleşmelerin kodunu doğrulamak üzere profesyonel bir üçüncü taraf kullanmaktır. Denetimin ayrıntıları birkaç temel seviyeye ayrılabilir:
-
Statik Analiz: Statik analiz denetim sürecinin ilk adımıdır. Denetim şirketi, sözleşmenin mantıksal yapısının kontrol edilmesini ve güvenlik açığı taraması gerçekleştirmek için otomatik araçların kullanılmasını içeren akıllı sözleşme kodunun kapsamlı bir kod incelemesini gerçekleştirecek. Statik analiz, yeniden giriş saldırıları, taşmalar ve mantıksal güvenlik açıkları gibi yaygın güvenlik sorunlarını etkili bir şekilde keşfedebilir.
-
Dinamik test: Denetim, kod incelemesine ek olarak, sözleşmenin gerçek dünyadaki işleyişini simüle eden bir süreç olan dinamik testi de içerir. Dinamik test, çeşitli işlemleri, girdileri ve koşulları simüle ederek akıllı sözleşmelerin operasyon sırasında anormal davranıp davranmayacağını kontrol edebilir. Bu, bir sözleşmenin sınır koşulları altındaki potansiyel risklerini ortaya çıkarmaya yardımcı olur ve çeşitli senaryoları güvenli bir şekilde ele alabilmesini sağlar.
-
İşlevsel doğrulama: İşlevsel doğrulama, akıllı sözleşmenin mantığının doğru olmasını ve tasarımcının amaçladığı gibi çalışmasını sağlamayı amaçlar. Denetimin bu kısmı, kod mantığı hataları nedeniyle fon kaybını önlemek için sözleşmedeki farklı işlevlerin doğruluğunun doğrulanmasına odaklanır.
-
Güvenlik açığı tespiti: Bu, denetim sürecinin temel bir parçasıdır. Denetim kurumları, yeniden giriş saldırıları, yetersiz sınır kontrolleri, aşırı yetkilendirme vb. gibi istismar edilebilecek güvenlik açıklarını bulmak amacıyla kodun derinliklerine inmek için otomatik araçlar ve manuel denetimler kullanacak. Özellikle DeFi projelerinin güvenlik sorunları açısından bu kısım özellikle önem taşıyor. UniBTC olayında açığa çıkanlar gibi güvenlik açıkları, kusurlu akıllı sözleşme mantığından kaynaklanmaktadır. Denetim kurumları bu tür sorunların keşfedilmesine ve düzeltilmesine yardımcı olabilir.
-
Raporlar ve İyileştirme Önerileri: Denetimin tamamlanmasının ardından denetçi, bulunan tüm sorunları, bunların potansiyel etkilerini listeleyen ve iyileştirme önerileri sunan ayrıntılı bir rapor oluşturacaktır. Bu öneriler genellikle kod yapısının nasıl optimize edileceğini, güvenlik mekanizmalarının nasıl güçlendirileceğini ve gelecekteki olası saldırıların nasıl önleneceğini içerir.
Denetim sadece tek seferlik bir süreç değil, sürekli bir güvenlik stratejisi olmalıdır. DeFi projeleri sürekli olarak güncellenmekte ve gelişmektedir, bu nedenle projelerin güvenliğini sağlamak için düzenli denetimler gereklidir.
Web3 alanında en iyi denetim kurumu
Web3 alanında DeFi ve akıllı sözleşme teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte güvenlik sorunları da önemli hale geldi. Bu projeler büyük ölçüde otomatik olarak çalışan kodlara bağımlıdır. Düzenli denetimler ve incelemeler yapılmazsa, önemli mali kayıplara ve kullanıcı güveni krizine yol açabilir. Bu nedenle blockchain teknolojisinin güvenliğine odaklanan birçok profesyonel denetim kurumu ortaya çıkmış ve sektörde son derece yüksek güvenilirlik elde etmiştir. Aşağıda önde gelen birkaç Web3 denetim ajansının tanıtımları yer almaktadır:
1. Parçacık İzi
Trail of Bits, Web3 alanında en tanınmış denetim kurumlarından biridir ve 2012 yılında kurulmuş olup, akıllı sözleşmelerin ve blockchain teknolojisinin denetimi başta olmak üzere bilgi güvenliğinin tüm yönlerine odaklanmaktadır. Hizmetleri, kriptografik doğrulama ve statik analizden gelişmiş güvenlik denetimine kadar her şeyi kapsar. Trail of Bits, geniş bir deneyime sahiptir ve pek çok tanınmış DeFi projesinin güvenlik incelemelerine katılarak, bu projelerin kod açıklarından kaynaklanan felaketlerden etkili bir şekilde kaçınmasına yardımcı olur.
Trail of Bits’in avantajı, profesyonel ekibinde ve akıllı sözleşmelerin denetlenmesine ve potansiyel güvenlik açıklarının keşfedilmesine yardımcı olabilecek Slither ve Manticore gibi kendi geliştirdiği açık kaynak araçlarında yatmaktadır. Ayrıca Ethereum ve diğer blockchain ekosistemleri için çok sayıda güvenlik raporu ve denetim tavsiyesi sunarak sektörün güvenlik gelişimine büyük katkılar sağladılar.
2. Quantstamp
Quantstamp, akıllı sözleşmelerin ve blockchain uygulamalarının denetlenmesinde uzmanlaşmış, yaygın olarak güvenilen bir başka blockchain güvenlik şirketidir. 2017 yılında kurulan Quantstamp, kendini blockchain teknolojisini daha güvenli hale getirmeye adamıştır ve 200’den fazla projeyi denetlemiş ve milyarlarca dolarlık sözleşmeleri denetlemiştir. Denetim süreçleri, potansiyel güvenlik açıklarını hızlı bir şekilde tespit edip düzeltmelerine olanak tanıyan profesyonel denetimlerle birleştirilmiş otomatik araçları içerir.
Quantstamp, hızlı ve esnek denetim hizmetleriyle tanınıyor ve ayrıca MakerDAO, Binance ve Ethereum 2.0 gibi birden fazla DeFi projesinin güvenlik denetimlerine de katılmıştır. Güçleri, anında güvenlik raporları ve onarım önerileri sunabilme yeteneklerinde yatmaktadır; bu da proje taraflarının fon güvenliğini sağlamak için hızlı harekete geçmelerine olanak tanımaktadır.
3. Sertik
Certik, blockchain ve akıllı sözleşme güvenliğine odaklanan bir liderdir ve DeFi ekosisteminin güvenliğini sağlamak için ileri teknolojiyi kullanmaya kararlıdır. Certik, akıllı sözleşmelerin doğruluğunu kontrol etmek için benzersiz resmi doğrulama teknikleri kullanır; bu, dağıtımdan önce potansiyel güvenlik açıklarını bulup düzeltebilecekleri anlamına gelir. Ajansın denetim hizmetleri, projenin yayınlanmasından operasyon sonrasına kadar tüm yaşam döngüsü güvenliğini kapsıyor ve Binance, Aave ve PancakeSwap gibi tanınmış projelere güvenlik desteği sağlıyor.
Certik’in öne çıkan özelliği, gerçek zamanlı izleme gerçekleştirebilen ve anormal faaliyetleri zamanında tespit edebilen, proje taraflarının ve kullanıcıların olası saldırılara ve risklere zamanında yanıt verebilmesini sağlayan Skynet izleme sistemidir. Bu teknoloji, blockchain projelerinin güvenliğini büyük ölçüde artırır ve DeFi projelerinin geliştirilmesi için sağlam bir teknik temel sağlar.
4. AçıkZeppelin
OpenZeppelin, blockchain güvenliği alanında lider konumdadır. Yalnızca denetim hizmetleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda blockchain ekosisteminde yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı akıllı sözleşme kütüphaneleri de geliştirir. Sözleşme kütüphaneleri sayısız proje tarafından kullanılıyor ve en son güvenlik teknolojilerinin proje tarafları tarafından uygulanabilmesini sağlamak için düzenli olarak güncelleniyor. OpenZeppelin’in denetim hizmeti, sözleşmenin her detayında güvenlik kontrolleri gerçekleştirir ve ayrıntılı raporlar ve iyileştirme önerileri sunar.
OpenZeppelin’in açık kaynak araçları da yaygın olarak kullanılmaktadır, özellikle de akıllı sözleşmeler için güvenlik yönetimi ve sürekli izleme hizmetleri sağlayan Defender platformu, proje taraflarına sözleşmelerin yürütülmesinin güvenliğini daha iyi sağlamalarına yardımcı olmaktadır.
5. Peck Kalkanı
PeckShield, blockchain güvenliği, risk yönetimi ve veri analizi konusunda uzmanlaşmış bir şirkettir. Denetim işleri küresel blockchain endüstrisinde iyi bilinmektedir. PeckShield’ın profesyonel ekibi yalnızca koddaki güvenlik açıklarını bulmakla kalmaz, aynı zamanda proje taraflarının uzun vadeli güvenlik stratejileri oluşturmasına yardımcı olmak için kapsamlı risk değerlendirmeleri de yapar. EOS ve Ethereum incelemesi gibi birçok tanınmış projenin güvenlik denetimlerine katılmışlar ve DeFi alanında zengin pratik deneyime sahipler.
PeckShield ayrıca blockchain projeleri için gerçek zamanlı risk uyarı hizmetleri de sağlıyor; veri analizini kullanarak piyasadaki potansiyel tehditleri anında keşfediyor ve proje tarafların olası risklere önceden yanıt vermesine yardımcı oluyor.
Bu denetim kurumları, ister akıllı sözleşme incelemesi olsun, ister gerçek zamanlı izleme olsun, Web3 alanında güvenlik konusunda güçlü destek sağlıyor, bu şirketler sektörün ön sıralarında yer alıyor. Herhangi bir DeFi projesi için bu kurumlarla işbirliği yalnızca proje operasyonlarının güvenliğini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcıların güvenini de artırır.
LayerPixel güvenliği ciddiye alır
LayerPixel proje tarafı olarak akıllı sözleşme güvenliğinin kullanıcılar açısından önemini derinden anlıyoruz. Başından beri güvenliği proje geliştirmenin en üstüne koyduk. Bu yalnızca kullanıcılara yönelik bir taahhüt değil, aynı zamanda tüm ekosisteme yönelik bir sorumluluktur.
-
Çok seviyeli güvenlik koruma stratejisi: Yalnızca tek bir denetime güvenmiyoruz, çok seviyeli bir güvenlik koruma stratejisi benimsiyoruz. Bir sözleşmeyi geliştirdiğimizde veya güncellediğimizde, öncelikle dahili geliştirme ekibimiz tarafından kendi kendine kontrol edilir ve ardından kodu incelenmek üzere üst düzey bir üçüncü taraf denetçiye teslim ederiz. Bu çifte garanti, sözleşmenin yüksek güvenliğini sağlar.
-
En iyi güvenlik kurumlarıyla işbirliği: LayerPixel, yalnızca zengin blockchain denetim deneyimine sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda en son güvenlik teknolojisine de hakim olan dünyanın önde gelen denetim firmalarıyla işbirliği yapmaktadır. İster kod tespiti ister güvenlik açığı onarımı olsun, bu profesyonel ekipler bize güçlü destek sağlıyor. Birden fazla denetim sayesinde potansiyel riskleri zamanında keşfedebiliyor ve projelerimizde uniBTC gibi olayların yaşanmasını önlemek için hızlı aksiyon alabiliyoruz.
-
Öncelikli güvenlik işlem ücreti politikası: Mevcut PixelSwap işlem ücretlerimizin biraz daha yüksek olduğunu biliyoruz ancak bu, kullanıcı varlıklarının güvenliğini dikkate almamıza dayanmaktadır. Bilgisayar korsanlarının yasa dışı faaliyetlerde bulunmak amacıyla sistem açıklarından yararlanmasını önlemek için güvenlik altyapısına ve düzenli denetimlere yatırım yapmayı seçiyoruz ve bu maliyetler işlem ücretlerine yansıtılıyor. Ancak, işlem ücretleri ile güvenlik arasındaki ilişkiyi dengelemek için de çok çalışıyoruz ve gelecekte güvenlikten ödün vermeden kullanıcıların maliyetlerini azaltmanın daha fazla yolunu bulacağız.
-
Topluluk güvenlik mekanizması: Profesyonel bir denetim ekibine ek olarak geliştirici topluluğunu da güvenlik korumamıza katılmaya aktif olarak davet ediyoruz. Yakında, dünyanın dört bir yanındaki güvenlik uzmanlarını ve beyaz şapkalı bilgisayar korsanlarını sistem testlerimize katılmaya ve potansiyel güvenlik açıklarını keşfedip raporlamaya teşvik etmek için bir topluluk Bug Bounty programı başlatacağız. Topluluğun gücü sayesinde LayerPixel’in güvenlik savunma hattını daha da güçlendirebileceğimize inanıyoruz.
-
Güvenlik raporu şeffaflığı: Kullanıcı güvenini güçlendirmek amacıyla, her denetimden sonra denetim raporunu tüm kullanıcılara açık hale getirmeyi planlıyoruz. Bu yalnızca güvenliğe olan bağlılığımızı göstermekle kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıların her aşamada yaptığımız iyileştirmeleri ve ayarlamaları anlamalarına da olanak tanıyor. Şeffaf raporlama sayesinde tüm kullanıcıların ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilmesini umuyoruz.
Gelecekte LayerPixel, yalnızca DeFi alanındaki en güvenli projelerden biri olmak için değil, aynı zamanda tüm TON ekosisteminin güvenli gelişimini teşvik etmek için güvenlik açısından teknolojide yenilikler yapmaya devam edecek.
LayerPixel nedir? Ton ekolojik De-Fi çözümü
LayerPixel, TON ekosistemindeki bir DeFi çözümüdür ve Telegram Mini Uygulamaları için eksiksiz bir altyapı sağlar. Temel özellikleri aşağıdaki gibidir:
-
PixelSwap: AMM (otomatik piyasa oluşturma) ve ağırlık havuzları gibi gelişmiş ticaret modellerini destekleyen modüler, merkezi olmayan bir borsadır. TON blok zincirinde likidite için etkili çözümler sunabilir ve kullanıcıların ve geliştiricilerin farklı ihtiyaçlarını karşılayabilir.
-
PixelWallet: Gazsız işlemleri ve çoklu oturum açma yöntemlerini (anahtarlar ve Metamask imzaları gibi) destekleyerek varlık yönetimi sürecini basitleştirir ve kullanıcılara daha uygun bir deneyim sunar. Ayrıca varlık yetkilendirmesini ve atomik takasları da destekler.
-
Pixacle: DApp’lere ve akıllı sözleşmelere hızlı ve doğru fiyat verileri sağlayan ve tüm ekosistemin güvenilirliğini daha da artıran hafif bir oracle.
-
Katmanlı mimari: LayerPixel, finansman katmanı, yerleşim katmanı, yürütme katmanı vb. dahil olmak üzere çok katmanlı bir mimari tasarımını benimser. Her katmanın farklı işlevleri vardır. Bu tasarım, tüm sistemi esnek ve ölçeklenebilir hale getirir ve daha fazla özelleştirme ihtiyacını karşılamak için üçüncü taraf genişletme modüllerini destekler.
-
Şafak Oyunu etkinliği: LayerPixel, yüksek kaliteli kullanıcıları oyuna katılmaya ve $PIX tokenleri biriktirmeye çekmek, TON ekosistemine daha fazla canlılık kazandırmak ve Web2 kullanıcılarının Web3’e dönüşümünü teşvik etmek için “Şafak Oyunu” etkinliğini başlattı.
LayerPixel yalnızca bir DeFi çözümü değil, aynı zamanda TON ekosisteminin önemli bir temel taşıdır. Yenilikçi katmanlı mimarisi ve PixelSwap, PixelWallet ve Pixacle gibi temel işlevleri, geliştiricilerin kullanıcılara kullanışlı DeFi hizmetleri sunarken TON üzerinde kolayca dApp’ler oluşturmasına olanak tanıyan esnek ve ölçeklenebilir bir geliştirme ortamı oluşturmak üzere tasarlanmıştır. LayerPixel gelecekte ayrıca tüm ekosistemin uygulama senaryolarını daha da zenginleştirmek ve DeFi’nin büyük ölçekli popülerleşmesini teşvik etmek için zincirler arası köprüler sunmayı ve üçüncü taraf işlevlerini genişletmeyi planlıyor. Bu çabalar, LayerPixel’i TON ekosisteminin gelişiminde önemli bir itici güç haline getirerek ekosisteme daha fazla olasılık ve kalıcı değer kazandırdı.
LayerPixel’in kararlılığı ve güvenlik vizyonu
LayerPixel olarak güvenliğin, DeFi projelerinin gelişmeye devam etmesi ve kullanıcıların güvenini kazanması için temel taşı olduğuna inanıyoruz. uniBTC güvenlik açığından akıllı sözleşme güvenliğinin son derece önemli olduğunu ve denetimin bu güvenliği sağlamanın anahtarı olduğunu görüyoruz. Denetimi yalnızca aşamalı bir süreç olarak değil, aynı zamanda tüm proje yaşam döngüsü boyunca vazgeçilmez bir güvenlik bariyeri olarak görüyoruz.
LayerPixel her zaman güvenliğe öncelik vermiştir ve sözleşmelerimizin her aşamada sıkı güvenlik kontrollerinden geçmesini sağlamak için dünyanın en iyi denetim kurumlarıyla birlikte çalışıyoruz. Vizyonumuz yalnızca güçlü bir DeFi ekosistemi oluşturmak değil, daha da önemlisi kullanıcıların güvenle katılabileceği bir ortam yaratmaktır. Kullanıcı varlıklarının güvenliğini korurken kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak için denetim sürecimizi optimize etmeye ve ücret yapısını sürekli iyileştirmeye devam edeceğiz.
LayerPixel, en yüksek güvenlik standartlarını talep etmeye devam edecek ve DeFi topluluğu için güvenilirlik ve şeffaflık örneği oluşturacaktır. Denetim ve güvenliğe yönelik kararlı tavrımız sayesinde, kullanıcılara emniyetli, şeffaf ve güvenilir hizmetler sunarak TON ekosistemindeki en güvenilir DeFi projesi olacağımıza inanıyoruz.
Devamını oku:
LayerPixel Hakkında - Vizyonumuz ve Misyonumuz:LayerPixel Hakkında - Vizyonumuz ve Misyonumuz
Ton Zinciri’ne girişin keşfi: Kripto para cüzdanlarını tek bir makalede anlamak: Ton Zinciri’ne girişin keşfi: Kripto para cüzdanlarını tek bir makalede anlamak
LayerPixel Topluluk Gücünün Ateşini Yakıyor: PixelDAO’yu Tanıtıyoruz:LayerPixel Topluluk Gücünün Ateşini Yakıyor: PixelDAO’yu Tanıtıyoruz | LayerPixel tarafından | Ağu, 2024 | Medium
Ton ekolojik projeleri hakkında iletişim kurmak için PixelDAO Telegram’a katılın!
About LayerPixel:
LayerPixel is an all-in-one DeFi protocol designed specifically for the TON blockchain and seamlessly integrated with Telegram Mini Apps. Leveraging a modular architecture, LayerPixel overcomes the asynchronous limitations of TON while harnessing its sharding benefits.
At the core of the LayerPixel ecosystem are several innovative components:
- PixelWallet - An SMC wallet with Account Abstraction (AA) features, enabling users to interact with dApps and the LayerPixel ecosystem with ease.
- PixelSwap - The first modular DEX on TON, supporting advanced trading models like weighted pools and LBP.
- Pixacle - A decentralized oracle solution delivering fast and accurate price data to dApps and smart contracts.
LayerPixel’s future plans include becoming a cross-chain solution to power DeFi experiences across all Telegram Mini Apps. By providing an all-in-one platform, LayerPixel aims to make blockchain-powered finance accessible to everyone within the TON ecosystem.
Official Links
LayerPixel: Homepage | Twitter | Channel | Community | Medium | Bot |
PixelSwap: Homepage | Twitter | Channel | SWAP | Pool
PixelDAO: Twitter | Forum | Chat Group